top of page
  • Writer's pictureGeorge Stan

Ghidul complet pentru a-ti alege fotograful de nunta potrivit pentru tine!


Ghidul complet pentru a-ti alege fotograful de nunta potrivit pentru tine!

 " Ce fotograf este bun? Care este cel mai bun? De ce este asa de scump fotograful acesta? Am nevoie de toate serviciile lui? De ce sunt asa scumpe albumele? Un fotograf la jumatate din pret, nu face aceleasi fotografii? Ce intrebari sa ii pun? Fotograful acela face toate pozele alb negru? Parca erau mai multe fotografii! Ma asteptam la alt tip de fotografii!" se pun foarte des, dar putini ajung sa isi clarifice aceste intrebari.

Asa ca incepem cu ghidul pentru a-ti alege fotograful potrivit de nunta!

Etapa 1 - Trebuie sa intelegi ce inseamna nunta ta! Indata ce cunosti ce reprezinta nunta in sine, vei stii ce sa ceri de la fotograf cand te vei intalni pentru prima data cu el. Nunta inseamna o insiruire de evenimente care contin traditii, emotii, detalii si momente spontane. In acelasi timp, fotografia de nunta reprezinta un amestec de stiluri si genuri fotografice. Trebuie sa te gandesti la ce este important pentru tine si sa nu iti fie jena sa ii comunici fotografului. Cand te intalnesti cu el, intreaba-l cum vede el desfasurarea nuntii tale si de ce se fac anumite poze si cand. Fotografii nu sunt supereroi si nu citesc gandurile. Daca ai o idee sau vrei ceva anume poti intreba daca se poate realiza. Mentioneaza ce este important pentru voi. Este important sa comunici dorintele si fricile fotografului tau, inainte de ziua nuntii pentru ca acesta va fotografia comform viziunii lui si de preferat e bine sa te cunoasca, sa iti cunoasca dorintele.

Etapa 2 - Stabilirea bugetului! Este greu la inceput, cand incepi sa rezervi restaurantul, formatia, etc sa cunosti un buget exact. Un sfat bun de urmat, dat de un revista VOGUE australia a fost urmatorul : "Estimeaza-ti numarul invitatilor si aloca o suma aproximativa pentru fiecare invitat. In acelasi timp, din bugetul total, asigura-ti pentru serviciile importante macar 5%-10% din bugetul total".  Sunt multe variabile. Difera mult daca evenimentul are loc intr-un mediu urban sau intr-un mediu rural. De exemplu: intr-un mediu urban poti estima un buget minim de 100 euro de invitat. Asta inseamna ca daca ai 200 de invitati reiese un buget minim de 20 000 euro in cazul unei nunti la oras. Dupa sfatul revistei Vogue, asta ar insemna ca daca pentru tine e important serviciul foto, va trebui sa aloci minim intre 5% si 10% din bugetul evenimentului, asta inseamnand intre  1000 si 2000 euro in cazul de fata pentru fotografie.

     Deci in concluzie, creaza-ti o lista cu top 3-4 servicii pe care le consideri cele mai importante in ziua nuntii (rochia de mireasa, formatia, fotograful, videograful, tortul, barul, aranjamente florale etc). E normal sa investim in lucrurile pe care le consideram importante! Multi miri in trecut au sesizat ca foarte multe detalii care initial sugerau un cost redus, la final reprezentau un procentaj substantial din bugetul nuntii si ca au trecut neobservate de invitati sau chiar de ei. Care este costul amintirilor? Acum, un cuplu poate investi in fotografie 20% din bugetul nuntii, ca e cel mai important lucru pentru ei si alt cuplu sa doreasca sa investeasca doar 5%, e alegerea fiecaruia.

     Etapa 3 - Ce fotograf este bun si de ce un fotograf de nunta este scump?

In lume, fotografii de nunta au niste comisioane de la 150 euro pentru o nunta pana la 60.000 euro. De ce unii fotografii percep un comision de 150 de euro sau 4500euro? Sunt mai multe variabile, variabile pe care voi incerca sa le clarific.

Un fotograf de nunta, este caracterizat de 3 lucruri. Primul ar fi viziunea si experienta, al doilea lucru ar fi aparatura si al treilea lucru ar fi capacitatea de comunicare. Sa incepem sa le luam pe rand:

a - Viziunea si experienta -  Cel mai important lucru pentru un fotograf este viziunea si experienta. Are nevoie de viziune sa poata intrerpreta creativ un moment sau o traditie si spontan sa surprinda o actiune.  Are nevoie de experienta sa inteleaga importanta unui portret de familie, de importanta unui obiectiv cu care sa surprinda un detaliu vazut numai de el sau sa intuiasca ce va urma sa se intample, astfel sa fie la locul potrivit in momentul potrivit.

     Viziunea costa. Aceasta este realizata de diferite surse de inspiratie, carti si reviste citite si memorate, tutoriale, mii de ore si multe nopti in care trebuie sa inteleaga de ce si cum sa ajunga la un rezultat. Sunt scoli de fotografie, cursuri, seminarii si workshopuri prin care se poate specializa. 

  De exemplu, costul unui singur workshop variaza si este intre 200 - 450 euro si chiar mai mult pentru niste workshopuri internationale. Avem fotografi care doresc sa ofere tot ce e mai bun si pe langa noptile pierdute, investesc in minim 2-3 workshopuri anual si conferinte pentru a deveni mai buni si pentru a oferii clientului un rezultat peste asteptari. Un cost sumar, daca luam o conferinta si 2 workshopuri anuale , il vor costa minim 800-900 euro, fara cursuri online si carti.

Experianta costa. Daca un fotograf profesionist poate realiza o sedinta foto de exceptie si in 20 de minute, unui fotograf incepator ii va lua undeva la 2-3 ore sa ajunca la un rezultat care nu este deloc asemanator cu cel al unui fotograf cu experienta; sau experienta te va invata cum sa salvezi fotografiile si ce solutii sunt ca back-up sau de ce ai nevoie de 2 camere in ziua nuntii sau de 2 fotografi.

Premiile in fotografie, un subiect care a creat si va crea controverse. Pentru voi, clientii, este ceva bun ca fotograful sa aibe premii? In primul rand, premiile reprezinta un momentum pentru fotograf, momentum in care el doreste sa se afirme.

Ii poate oferi energie sau ii poate consuma energia. Premiile sunt primite in urma originalitatii unei fotografii si nu in urma unui portofoliu analizat in detaliu. Deci inainte sa semnati, trebuie sa vedeti si o nunta intreaga. Faptul ca fotograful are niste premii nationale sau internationale si pe care le primeste destul de constant, indica faptul ca evolueaza, ca fotografia reprezinta ceva pentru el si are un momentum de care poate beneficia si clientul. 

"Si daca ti se pare scump un profesionist, asteapta sa vezi cat te va costa

in final un neprofesionist."

b - Aparatura -  In afara de viziune si experienta, fara de care nu ai cum sa te exprimi cu ajutorul aparatului, trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca avem 

blade runner si canon

 nevoie de aparatura de incredere si fiabila, care sa nu ne surprinda neplacut in ziua nuntii. Aparatura este si ea destul de costisitoare si pretul ei creste anual.

     Langa, avem un poster, poster al unui film recent de pe marile ecrane Blade Runner 2049. Relevanta acestui poster este aceea ca intreg filmul a fost realizat cu un aparat DSLR Canon, acesta fiind disponibil si pietei locale din Romania. Filmul, care este o capodopera din punctul de vedere al imaginii (cel mai probabil primeste Oscarul) este un rezultat al unei tehnologii care este folosita si de fotografii si videografii din Romania.

Aparatura costa. Multe fotografii care sunt admirate de clienti, sunt realizate de aparatura scumpa, care fiind controlata corespunzator viziunii si experientei fotografului, a creat acel rezultat de apreciat. Ca vorbim de un film de lung metraj,de un videograf sau fotograf, cu cat are o imagine mai spectaculoasa, pe langa viziunea si experienta celui care o creaza este si aparatura scumpa.

Ce inseamna aparatura scumpa? Pai un fotograf foarte bun si cel mai probabil cu un pret peste media pietei are in trusa doua camere profesionale care pot fi diferite ( de exemplu o camera profesionala costa 17000lei/3700 euro si are nevoie de 2 camere  deci il costa 7400 euro; sunt si camere care au un cost de 8000 euro bucata. Pretul unui obiectiv fix profesional este undeva la 1500-2000 euro bucata si are nevoie de minim 3  obiective diferite si il costa 4500-6000 euro minim si sunt nevoie de spatii de stocare, de backup, monitoare profesionale, calculatoare performante, licente pentru programe, accesorii pentru lumini si multe altele (ar trebui sa dezvoltam un articol separat).  Pe langa preturi, un fotograf de eveniment ar trebui sa se pregateasca sa schimbe din aparatura, daca aceasta are 3 ani, pentru ca uzura isi va spune cuvantul.

     In concluzie, aparatura costa foarte mult si fiecare fotograf sau videograf face multe sacrificii la echipament pentru a tine un pret scazut, un sacrificiu care la final se vede si in siguranta fotografiilor sau calitatea acestora. 

c - Capacitatea de comunicare - Ok! Am inteles ce reprezinta viziunea si experienta, am inteles si de aparatura, dar capacitatea de comunicare este la fel de importanta ca primele doua. Cu cat comunici mai clar, cu atat nu vor exista interpretari eronate. Voi veti avea emotii si de multe ori va veti implica si in organizare. In ziua nuntii, va fi agitatie, vor fi persoane care te vor incurca, multi isi vor da cu parerea si vei gasi si contre. E foarte important sa regasesti in fotograful tau (el va fi langa tine cel mai mult in ziua nuntii) o persoana care sa iti ofere incredere si stabilitate. Trebuie sa vorbesti cu fotograful tau, inainte sa semnezi contractul si sa vezi daca rezonezi cu el.

     Etapa 4- Alege-ti stilul ! Iti pun o intrebare. Zi-mi bautura ta preferata!? Intreaba-ti si perechea aceasta intrebare. Cred ca aveti raspunsuri diferite. Ei bine, si in fotografie  cand ne referim la "vreau poze colorate" sau "poze alb negru"sau "poze vintage" inseamna o gama foarte mare de genuri si de moduri de prelucrare a fotografiei. Trebuie sa te asiguri ca impreuna cu fotograful tau, sunteti pe aceasi lungime de unda. Dupa ce ai inteles si stii ce vrei, ca stil de fotografiat si ce stil de editare iti place, vei observa ca fiecare fotograf are un tipar. Alege ce te inspira!

     Mai jos am expus aceasi fotografie, editata in 3 feluri. Nu trece cu vederea ce iti place sau ce vrei. Sunt fotografi pentru toate bugetele care au diferite stiluri asa ca nu ezita sa iei la puricat portofoliile si cand te intalnesti cu fotograful sa analizezi si niste albume, sa vezi daca ti se potriveste stilul. 

     In trecut am auzit de la niste clienti ca avut prieteni nemultumiti de anumiti fotografi si concluzionau ca acei fotografi sunt slabi. Din pacate aceasta eroare se regaseste destul de des. Doar cineva din domeniu poate afirma ca o fotografie este realizata slab din punct de vedere tehnic(sau ca fotograful este slab, acesta fiind capabil sa argumenteze acest lucru), in rest persoanele care nu sunt specializate pot afirma doar ca nu le place fotografia realizata de un anumit fotograf.  Nu trebuie sa va lasati influentati de gusturile altor oameni. Situatia incepe asa cum am spus mai sus cand voi, viitorii miri trebuie sa va alegeti fotograful. Daca nu alegeti din prima ce va place, ulterior e destul de dificil sa fiti multumiti. Chiar daca aveti o recomandare sau fotograful are un nume in domeniu asta nu reprezinta o garantie ca veti fi multumiti. Conteaza mult ca fotograful sa fie cunoscut, pentru ca a evoluat sa ajunga sa reprezinte un brand. Conteaza mult si o recomandare, ca vei avea incredere ca rezultatul va fi pozitiv, DAR prietenilor tai s-ar putea sa fie entuziasmati de fotografiile alb-negru si tu ai vrea fotografiile color. Asa ca vezi cateva portofolii, vezi ce iti place si cum ai vrea sa ai fotografiile. Contacteaza fotograful pentru mai multe detalii sau chiar sa stabilesti o intalnire. (Au fost situatii cand niste colegi imi relatau ca au fost rugati sa faca niste poze asemanatoare ca cele regasite in portofoliul altui fotograf).

"Nu putem sa ii solicitam sau sa ne asteptam ca Picasso 

sa creeze un Rembrandt"

      Etapa 5 - Garantia investitiei! Ajungem si spre final, dupa cel mai lung articol pe care l-am scris. Ce reprezinta garantia investitiei? In primul rand suntem in 2017 si este normal ca orice firma serioasa care se respecta si isi respecta clientii sa protejeze relatia printr-un contract inregistrat.

     Garantia Costa! Multi fotografi, dupa niste costuri ridicate ale aparaturii care este schimbata aproape anual, dupa bani investiti in solutii de editare si stocare, dupa bani investiti in reclama si produsul finit, urmeaza sa achite si partea statului, taxe care sunt destul de substantiale. DAR! O firma inregistrata, aduce o garantie in fata unui control ANAF si nu numai; printr-un contract se trece negru pe alb orice neclaritate astfel incat sa nu fie loc de interpretari eronate, asigurand o colaborare foarte buna. Fotografii si serviciile care nu au contracte inregistrate in firma , fug de responsabilitate si nu doresti ca investitia voastra in fotografie sa fie pe niste maini nesigure. Pentru nunta aveti nevoie numai de stabilitate si nu de evenimente neprevazute, cum ar fi lipsa fotografului.

Este esential sa urmariti cele 5 etape pentru a va gasi fotograful potrivit pentru nunta voastra. Asa cum am spus mai sus, un fotograf are multe costuri. Multi fotografi reduc din costuri si sacrifica rezultatul pentru a fi ales de client, dar in final clientul va suferi si el va fi cel dezamagit.

     Costurile sunt ridicate si fiind jobul lor, multi fotografi vor alege sa se intretina din castigurile din evenimente. Asta inseamna ca un pret destul de mic a pachetului de fotografie de nunta, va aduce multa presiune asupra fotografului. Multi fotografi vor sacrifica, ori viziunea  si chiar daca promit nu pot livra mereu rezultate asa cum ati vazut in portofoliu sau cum ati vazut la alti fotografi; pot sacrifica aparatura si veti avea in pericol fotografiile; pot sacrifica din garantii si va puteti trezi fara o relatie de incredere. Acestea fiind spuse, de aceea sunt fotografi de 150 euro si fotografi de 4500 euro sau 60000 euro. In spatele fiecare fotograf este un sistem complex si servicii incluse intr-un protocol in care clientul sa fie foarte multumit.

    Asa ca, atunci cand comparati pachetele fotografilor, tineti cont de mai multe lucruri astfel incat sa comparati mere cu mere si pere cu pere : 

- daca sunt sau nu sedinte foto incluse in afara de ziua nuntii

- daca echipa prezenta va fi alcatuita din 1 sau 2 fotografi 

- daca pachetul contine album foto sau nu (marime, materialul copertii)

Preturile albumelor variaza in functie  de calitatea lor (nu toate albumele sunt la fel la calitate, unele pot rezista 2 ani, altele pot rezista 15 ani, tipografiile cu renume au costuri mult mai ridicate decat o tipografie de cartier).

- daca fotograful are firma inregistrata si contract ( in contract trebuie sa mentionati detalii legate de pachet, pret, obligatii si drepturi).

-materialul final si pachetul.

Toate acestea costa, asa ca atunci cand comparati, analizati pachetele si din punct de vedere al continutului si nu numai din punct de vedere al costului.

 Indiferent de alegerea voastra, tineti cont ca indifrent de cat investesti in ziua nuntii, dupa 48 de ore, veti retine doar franturi. Cu trecerea anilor, va creste si importanta fotografiilor. Atentia fotografului  la detalii sau la emotii poate sa va recreeze evenimentul prin fotografii. Alegeti in functie de ce va place si ce vreti si nu in functie de bani. La finalul nuntii, o diferenta de  300-500 euro va fi nesemnificativa comparativ cu tot costul evenimentului si ar fi pacat sa regretati.

     In Romania sunt foarte multi fotografi foarte buni, recunoscuti la nivel mondial. Indiferent de bugetul vostru, urmariti pasii sa aveti la final o experienta placuta.

Asa ca, in final urmati etapele :

Etapa 1 - Trebuie sa intelegi ce inseamna nunta ta!

Etapa 2 - Stabilirea bugetului!

Etapa 3 - Ce fotograf este bun si de ce un fotograf de nunta este scump?

Etapa 4- Alege-ti stilul !

Etapa 5 - Garantia investitiei!

(Si nu in ultimul rand.. fotograful de evenimentul trebuie sa aiba un dresscode si sa nu apara in tricou si sandale, ca vorba aia: si chelnerii au o camasa si o vesta).

Cu drag, George Stan

(STAN creative studio).

PS. Pentru intrebari, va stam mereu la dispozitie pe email(office.stancreativestudio@gmail.com). Vom pregati un nou articol sa raspundem intrebarilor legate de nunta si organizarea ei.

816 views0 comments
bottom of page